Follow Dashboard
Best x??

TITLE; Hye Friday !
Thursday, 2 February 2012 | Thursday, February 02, 2012 | 0 comments
Assalammualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni terdetik hati mahu update blog. Sebelum ni memang mahu update terus tapi masalah sibuk menghalang aku untuk mendapat idea semasa menulis. Hari ni aku nak kongsikan sesuatu benda yang mungkin kita semua boleh manfaatkan ketika kita menghadapi sebarang masalah . Benda yang aku nak kongsikan itu ialah tentang sabar , Bagaimana kita nak menjadi seorang yang sabar? sejujurnya , aku pun kadang2 boleh longgar juga rasa sabar kalau keadaan dah terlalu teruk tapi aku harap tips yang akan aku kongsikan ni sama-sama kita boleh manfaatkan dalam kehidupan seharian kita :)Sabar--> tahan dalam menghadapi sesuatu , tenang dan tidak tergesa-gesa. Tidak kuat marah . SABAR memang satu perkataan yang mudah untuk dicakap tapi melaksanakan memang agak susah , kadang-kala kita kalah oleh emosi dan membiarkan emosi mengawal diri kita. Ini kerana , ada saja benda yang menguji kesabaran kita. contohnya , Kita kerap kali dituduh benda yang kita tak pernah lakukan ( maaf , kurang pakar bab ni)
Okay , mari kita sama-sama cuba tips ini untuk mejadi seorang yang lebih penyabar.. hehe

  • Memperbanyak senyum
Bila Anda dalam keadaan tegang terbakar emosi, hati terasa sumpek dan dada sesak menahan amarah, maka tersenyumlah! Tidak ada yang lebih obat hati yang lebih mujarab daripada sebuah senyuman. Karena  senyum lebih erat dari jabat tangan sahabat, senyum dapat menjadi penyejuk hati yang penuh amarah, juga mencairkan suasana yang beku. Senyum itu menular dan akan membuat suasana menjadi gembira. Dengan memulai kebiasaan tersenyum pada siapa saja dengan tulus, InsyaAllah beban berat yang kita rasakan dapat berkurang, amarah berkurang, suasana lebih akrab, sehingga kita lebih tenang dalam menghadapi permasalahan dan dapat menyelesaikannya dengan mudah.
  • Mengalihkan perhatian
Memiliki masalah yang membuat kita pusing tujuh keliling memikirkannya, memanglah berat. Apalagi masalah itu sampai membuat kita tidak enak makan dan susah tidur, tentulah sangat menyiksa. Nah, bagaimana jika masalah yang sampai menyebabkan Anda tidak nyaman seperti itu terus Anda fikirkan? Konsentrasi Anda hanya tertuju pada masalah itu dan akhirnya melupakan urusan yang lain. Menurut saya, kunci menghadapi masalah berat adalah dengan “melupakan” masalah itu sendiri. Melupakan disini bukan berarti kita masa bodoh dengan masalah, tetapi berusaha tidak terlalu fokus pada permasalahan tersebut. Alihkan perhatian Anda dengan mencari suasana berbeda, hiburan atau kesibukan lain, akan membuat hati dan fikiran kita lebih enteng.
  • Telinga sebagai Penyaring
Jika semua yang kita dengar langsung kita masukkan ke hati, dijamin kemarahanlah yang akan kita tampilkan dan tentu saja akan sangat tidak nyaman. Kita tidak harus membawa apa yang kita dengar langsung ke hati, lebih baik kita menyaringnya, dan mengambil yang baik-baik saja dari informasi yang kita dengar tersebut, dan disitulah telinga kita bekerja. Ya, telinga sebagai penyaring informasi yang kita dengar dari manapun, jika informasi itu dirasa kurang enak dihati maka segera lupakan dan buang jauh-jauh, istilahnya “masuk kuping kanan keluar kuping kiri”. 
  • Bertukar posisi
Kunci kesabaran yang selanjutnya adalah, dengan bersikap empati  atau berusaha merasakan apa yang orang lain rasakan. Saya menyebutnya, bertukar posisi. Kita berusaha menempatkan diri kita pada posisi “tidak enak” yang orang lain merasakannya, bahkan dengan ringan hati dapat menjalankan posisi itu. Dengan begitu, maka segala kemalangan yang menimpa kita, akan terasa ringan. Kita tidak akan merasa sebagai “manusia termalang di dunia” karena dengan berempati kita bisa melihat lebih banyak orang lain yang lebih malang diluar sana. Jadi, untuk apa lagi marah dan menyesali diri? Apalagi sampai berputus asa…
sumber : carapedia


Maaf , tulisan saya agak kurang memuasakan ^_^


p/s : SABAR , THINK POSITIVE!
Old things | New things